Aronya Fidanı Kaç Yıl Yaşar?
Aronya fidanları oldukça uzun yıllık bir ağaç olup ekonomik ömür düzeyi ise bakım şartlarına göre farklılık gösterir. Bakım şartları sağlandığı taktirde aronya fidanlarının hemen hemen ömrü 20 ila 40 yıl arasında olup yoğun bir şekilde yetiştiriciliği bulunan bölge yerlerinde ise genel olarak ekonomiye değer sunan meyve çeşitleri içerisinde yerini alır. Ağacın budanma işlemi için yukarıya doğru ok gibi çıkan dalların kesilmesi gerekir.
Tepeden bakınca da orta kısmından ana gövdesi görünecek gibi orta dallarının budanması gerekir. Aronya fidanı bitkisinin gübrelenmesi senede bir defa yapılır. Tam olarak dip kısmına değil de uç dallarına denk gelen kısmına 3 ila 4 delik delerek içerisine, ağacın yaş durumuna göre bir cay kasığı yardımı ile bir yemek kaşığı arası uygun olan gübreyi atıp deliği toprak ile kapatmanız gerekir.
Aronya Fidanının İlaçlanma Zamanı Ne Zamandır?
Eğer ki aronya fidanı dikildiği bölgede herhangi bir hastalık belirtisi yoksa ilaçlamaya kesinlikle gerek duyulmaz. Ağaç üzerinde yaprak hastalığı ve haşerat istilası gibi bir duruma neden olmak istemezseniz fungusit ve insektisit cinsi ilaçları bir araya getirip 15 günde bir fidana birkaç defa püskürtebilirsiniz. Fidanın büyüme hızı daha çok iyi bakımı ile doğru orantılı olur. Rakım farkına göre de büyüme hızında değişiklik gözlenebilir.
Aronya Fidanı Nedir?
Aronya fidanı, genel olarak aronya bitkisinin en geç halde olanı ve daha yeni yetişen bir halidir. Aronya bitkisi daha çok soğuk olan iklim yerlerinde rahat bir şekilde yetişir. Aronya bitkisinin meyvesi ise küçük olup siyah ve kırmızı bir renge sahiptir. Oldukça lezzetli bir tadı bulunur. Saksı içerisinde yetişebilen ya da açık bir alanda kolaylıkla dikilebilen bir bitki özelliğini taşır.
Aronya Fidanının Dikimi Nasıl Olur?
- Toprağın yeterli bir oranda ufalanmış olması gerekir.
- Toprağın yeterli bir neme sahip olması gerekir.
- Dikim olacak sıralar üzerine çapı 30 cm, derinliği ise 20 cm olan çukurların olması gerekir.
- Dikim işlemi sonrası kökün üzerine atılan toprağa basılarak sıkışması sağlanır.
Bütün bu işlemlerin ardından kök boyun yerinden çıkan, fundanın yetişmeye başladığı filizlerin bulunduğu yandaki dalların zarar görmemesine dikkat etmek gerekir.