TCMB’nin Uyarısı ve Hükümetin Zam Kararı
Merkez Bankası (TCMB), enflasyon raporunda yönetilen ve yönlendirilen fiyat düzenlemelerinin enflasyon hedefiyle uyumlu olmamasını önemli bir risk olarak belirtmişti. Hükümetin, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan zamlar, bu riskin gerçeğe dönüşmekte olduğunu gösterdi.
Yapılan Zamlar ve Oranları
İstanbul’daki köprülerde ve otoyollarda yapılan zamların sonucunda, geçiş ücretlerinde ciddi artışlar yaşandı. Örneğin, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki tek yön geçiş ücretleri dört buçuk ayda yüzde 182’ye varan oranda artarak 24 TL’ye yükseldi.
Gerçeklerle Rakamlar
– Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde tek yön geçiş ücreti yüzde 157,9 artarak 49 TL oldu.
– Avrasya Tüneli’nde ise geçiş ücreti yüzde 111,3 artarak 112 TL’ye çıktı.
– Osmangazi Köprüsü’nde tek yön geçiş ücreti yüzde 116,3 artışla 399 TL’ye yükseldi.
– 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ise geçiş ücreti yüzde 104,4 artarak 419 TL’ye çıktı.
TCMB’nin Uyarısı ve Raporun İçeriği
TCMB’nin enflasyon raporunda yönlendirilen fiyatlar ile vergi ve ücret ayarlamalarının enflasyon sürecini desteklemesi gerektiği vurgulanmıştı. Vergi ve fiyat düzenlemelerinin enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceği belirtilmiş ve ücretlerin güncellenme sıklığının önemine dikkat çekilmişti.
KÖİ Sözleşmeleri ve Devletin Yükü
Prof. Dr. Uğur Emek’in hesaplamalarına göre, KÖİ yöntemiyle yapılan köprü ve otoyollardaki geçiş ücretleri devletin verdiği garanti ödemelerinin altında kaldığı için devlet ek ödemeler yapıyor. Örneğin, Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücreti devlet tarafından karşılanan 1356 TL’lik farkla arttı.
Bu durum, halkın cebinden daha fazla para çıkmasına neden olurken, hükümetin enflasyonla mücadele stratejisindeki tutarsızlığı ve yönlendirilen fiyat politikalarındaki belirsizliği de gözler önüne seriyor.