Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Para Politikası Kurulu’nun 25 Nisan Toplantısına İlişkin Özet Yayımlandı

Para Politikası Kurulu’nun 25 Nisan Toplantısına İlişkin Özet Yayımlandı

haber haber -
15 0

Parasal Sıkılaştırmanın Etkileri Yakından İzleniyor

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Uygulanan parasal ve miktarsal sıkılaştırıcı adımların etkisiyle bir önceki dönemden bu yana belirgin şekilde yavaşlayan toplam kredi büyümesinin yurt içi talepteki dirençli seyri zayıflatması beklenmektedir.

Bireysel Kredilerdeki Büyüme Oranları Azaldı

Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması önceki toplantı haftasından bu yana azalarak, yüzde 4,12 seviyesinden yüzde 3,28 seviyesine gerilemiştir. İhtiyaç kredilerindeki oran yüzde 4,59’dan yüzde 2,49’a; bireysel kredi kartlarında ise yüzde 5,34’ten yüzde 5,01’e gerilemiştir.

Taşıt Kredilerinde Negatif Büyüme

Taşıt kredilerindeki ortalama büyüme oranları negatif bölgede kalmaya devam etmiş ve önceki toplantı haftasından bu yana haftalık ortalama büyüme yüzde -1,29 olarak gerçekleşmiştir.

Türk Lirası ve Yabancı Para Ticari Krediler

Türk lirası ticari kredilerdeki yavaşlama devam ederken, 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması yüzde 3,34 seviyesinden yüzde 1,64 seviyesine gerilemiştir. Kur etkisinden arındırılmış YP ticari kredilerde ise bu oran yüzde 1,28 seviyesinden yüzde 2,89 seviyesine yükselmiştir.

Politika Faizi Sabit Tutulacak

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiş, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Ayrıntılar gelecek…

İlgili Yazılar