Yükseköğretim Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Türkiye’deki üniversitelerin kalite güvencesi sistemlerinin geliştirilmesi konusundaki çalışmaları açıkladı.
Kurumsal Akreditasyon Programı
2024 yılı için 35 yükseköğretim kurumunun Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında değerlendirildiğini belirten Kocabıçak, YÖKAK’ın belirlediği ölçütler doğrultusunda programın yürütüldüğünü ifade etti.
Değerlendirme Sonuçları
Kurumsal akreditasyona sahip üniversitelerin avantajlarına vurgu yapan Kocabıçak, 4 yükseköğretim kurumuna 5 yıl süreyle tam, kısmi düzeyde karşılayan 27 kuruma 2 yıl süreyle koşullu akreditasyon verildiğini, 4 kuruma ise akreditasyonun reddedildiğini aktardı.
Faydaları
Akreditasyon alan üniversitelerin eğitim kalitesinin güvence altına alındığını belirten Kocabıçak, bu durumun diplomaların uluslararası alanda tanınmasını, nitelikli akademisyen ve öğrencilerin çekilmesini, sürekli iyileştirme ve gelişimi, paydaşlarla güçlü ilişkileri, araştırma imkanlarının artırılmasını, öğrenci memnuniyetini ve katılımını sağladığını vurguladı.
YKS ve Akreditasyon
ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda YÖKAK tarafından akredite edilen üniversitelerin bilgilerinin paylaşıldığını hatırlatan Kocabıçak, bu durumun Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu (EQAR) veri tabanında da yer almasının üniversitelere Avrupa’da ve dünyada tanınırlık açısından büyük avantajlar sağladığını belirtti.
Kocabıçak’ın açıklamalarına göre, 5 yıl süreyle tam akreditasyon alan üniversiteler arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, MEF Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yer alıyor.