Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) yönetimiyle bir araya gelerek, Türkiye’nin hizmet ihracatını artırmaya yönelik strateji belgesini yenileme çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Görüşmede, sektörel talepler değerlendirildi ve gelecek dönem işbirlikleri ele alındı.
Toplantıda, HİB yönetimi bu yılın ilk 7 aylık sektörel gerçekleşmelerini Bakan Bolat’a sundu. Bolat ve HİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şeker, küresel gelişmeler ışığında mevcut Hizmet İhracatı Strateji Belgesi’nin güncellenmesi konusunda mutabık kaldı.
Geçen yıl Türkiye, 122,6 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla 2025 yılı hedefini aşarak rekor kırdı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 4,6’lık bir artışı temsil ediyor. Türkiye, hizmet ihracatındaki bu performansıyla dünya sıralamasında 22’nciliğe yükseldi.
Ülkenin uluslararası hizmet ticaretinden elde ettiği 63,5 milyar dolarlık ticaret fazlası, cari dengeye önemli katkı sağladı. Bu fazla ile Türkiye, dünyada en yüksek hizmet ticareti fazlası sağlayan 6’ncı ülke konumuna ulaştı.
2002’de 14 milyar dolar ve yüzde 0,89 pay ile dünya hizmet ihracatında yer alan Türkiye, 2025’te 122,6 milyar dolarlık ihracatla payını yüzde 1,28’e çıkardı. Hizmet ihracatı, 2002-2025 döneminde yıllık ortalama yüzde 9,9 artarak dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydetti.
Turizm sektörü, 63,9 milyon ziyaretçi ve 65,2 milyar dolar ihracat geliriyle öne çıktı. Türkiye, en fazla yabancı ziyaretçi ağırlayan 4’üncü, turizm geliri elde eden 5’inci ülke oldu. Lojistik ve taşımacılık sektörü ise 42,4 milyar dolarlık ihracatla 9’uncu sırada yer aldı.
Sağlık ve eğitim hizmetlerinden elde edilen gelir 6,2 milyar doları buldu. Uluslararası öğrenci sayısı 362 bin, sağlık turisti sayısı ise 1,4 milyon olarak kaydedildi. Bilişim ve yazılım sektörü 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Avrupa’da 6’ncı, dünyada 9’uncu sırada yer alan fuarcılık sektörü, uluslararası ticaretin merkezi olmaya devam ediyor. Yurt dışı müteahhitlik sektörü, 138 ülkede 567,8 milyar dolarlık proje ile ikinci sıradaki yerini korudu. Türk dizi ve film sektörü ise küresel marka değerini artırıyor.
Ticaret Bakanlığı, hizmet sektörlerinin küresel rekabet gücünü artıracak ve Türkiye’yi hizmet ihracatında lider ülkeler arasına taşıyacak politika ve destek programlarını uygulamaya devam edeceğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]