Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

haber haber -
12 0

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Türk medeni hukukuna göre boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olmak üzere iki şekilde açılabilir. Her iki taraf da boşanmanın tüm sonuçlarını kabul eder ve boşanma davası açarsa bu, anlaşmalı boşanma davasıdır. Taraflar boşanma, nafaka, velayet, maddi ve manevi tazminat, ev eşyası paylaşımı gibi hususlarda diğerlerinin yanı sıra kimin olacağı konusunda anlaşamazlarsa çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası açarken genel veya özel boşanma sebepleri olmak üzere iki sebep gösterilebilir.

Anlaşmalı Boşanma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanmada evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekir. Eşlerden biri anlaşmalı boşanma davası açabilir veya eşlerden biri diğer eşin davasına muvafakat edebilir. Anlaşmalı boşanma davasında ortak boşanma sebeplerinin varlığı kabul edilir yani evliliğin temellerinden sarsıldığı ve evliliğin devamının anlamsız olduğu kabul edilmektedir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi anlaşmalı boşanma protokolüne dayanmalıdır. Anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi için hakimin tarafları bizzat dinlemesi ve tarafların iradesini özgürce ifade ettiğinden emin olması gerekir. Tarafların mahkemeye sunulan tutanak üzerinde anlaştıkları ve tutanak hükümlerine göre boşanma konusunda anlaştıkları açıkça ortaya konmalıdır. Aynı zamanda hakimin, boşanmanın ekonomik sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin tarafların mahkemeye sunduğu protokolü de onaylaması gerekiyor. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini dikkate alarak boşanma protokolünde gerekli değişiklikleri yapabilir. Protokolde yapılan bu değişiklikleri taraflar kabul ederse boşanma kararı verilir. Bu durumda tarafların ikrarlarının hakimi bağlamaması kuralı uygulanmaz. Türk Medeni Kanunu’nda anlaşmalı boşanma davasının açılması için bazı şartlar sıralanmıştır.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Tarafları Nelerdir?

En az bir yıldır evli olan eşler anlaşmalı boşanma davası açabilir. Ayrıca dava açmak isteyen her iki tarafın da boşanmayı istemesi gerekir. Eşlerden biri boşanmak istemezse çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Taraflar dava açmadan önce boşanmanın sonuçlarını bir tutanak düzenleyerek mahkemeye sunmalıdır. Boşanmak isteyen eş anlaşmalı boşanma davası açar ve eşin de davayı onaylaması gerekir. Dava açıldıktan sonra diğer eş davayı kabul etmezse anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma davası olur. Taraflar birlikte dava da açabilirler.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası ortalama 1-3 ay sürmektedir. Tabi bu süre davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğuna ve davanın durumuna göre değişmektedir. Mecidiyeköy’deki boşanma hukuk büromuz, anlaşmalı boşanma davanızı en kısa sürede sonuçlandırmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Daha detaylı bilgi ve hizmet almak için https://www.istanbulavukatim.com/ linkinde bulunan iletişim bilgilerinden detay alabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açma Süreci Nasıldır?

Anlaşmalı boşanma davası açılmış ise sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılmalıdır. Öncelikle anlaşmalı boşanma dilekçesi düzenlenir. Bu durumda tarafların avukatı anlaşmalı boşanma davası için bir dilekçe hazırlamalıdır. Anlaşmalı boşanma dilekçesinin yanı sıra anlaşmalı boşanma protokolü de düzenlenmelidir. Adliyede UYAP sistemi altında faaliyet gösteren dava dağıtım dairesine gidiyoruz. Bu aşamada tarafların nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi resmi olarak onaylanmış kimlik belgelerine sahip olması gerekmektedir. Bu anlaşmalı bir boşanma olduğu için hangi tarafın dahil olduğu önemli değildir. Adliyede ne kadar harç ve gider tutulduğunu gösteren bir belge düzenlenir ve belgede yazan tutar vezneye ödenir. Makbuz başvuru ile birlikte yetkiliye verilir. Tüm bu işlemlerin sonunda mahkeme görevlileri, davanın hangi aile mahkemesinde ve hangi referans numarası ile açıldığını gösteren bir belgeyi davacıya verecektir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir