SON GELİŞME
--:--:--
USD50,00EUR55,89ALTIN6.305,40Istanbul16° Bulutlu6:04İMSAK'AKALAN SÜRE
EKONOMİ

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarında Kar Dağıtım Şartları Netleşti

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarında Kar Dağıtım Şartları Netleşti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (emeklilik yatırım fonları hariç) taşınmazlardan elde ettikleri kazançlara yönelik istisnadan yararlanabilmeleri için bu kazançların en az yüzde 50’sini belirli bir süre içinde kar payı olarak dağıtma zorunluluğu getirildi.

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre tebliğ, taşınmaz kazancının net hesaplanması, ortak giderler ve amortismanların dağıtımı ile zarar durumunda dağıtım şartının nasıl değerlendirileceği gibi hususları örneklerle açıklıyor. Bu düzenleme, yatırım ortaklıklarının vergi istisnalarından yararlanma koşullarını netleştiriyor.

Kurumlar Vergisi İstisnalarında Değerlendirme Esasları

Tebliğ, kurumlar vergisi istisnalarında kar ve zararların değerlendirilmesine ilişkin de düzenlemeler içeriyor. Belirli bir faaliyete özgülenen istisnalarda ilgili faaliyetler bütün olarak değerlendirilirken, işlem bazlı istisnalarda her işlem ayrı ayrı ele alınıyor. Örneğin, teknoloji geliştirme bölgeleri veya serbest bölgeler gibi faaliyet esaslı istisnalarda zararlar kazançlarla birlikte değerlendiriliyor. Ancak, taşınmaz veya iştirak hissesi satış kazancı gibi işlem bazlı istisnalarda her işlem ayrı olarak değerlendirilecek.

Bu ayrım, yatırımcıların farklı türdeki kazançlar için farklı vergilendirme yöntemleriyle karşılaşabileceğini gösteriyor.

Yatırım Teşvik Belgeleri ve Asgari Kurumlar Vergisi

Tebliğde ayrıca, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasında yatırım teşvik belgelerine yönelik bir düzenleme de yer alıyor. Daha önce 2 Ağustos 2024 tarihi esas alınarak yapılan hesaplamalarda, bu tarihten önce düzenlenen belgelerdeki mevcut yatırımlar dikkate alınıyor, ancak sonraki revizelerdeki tutar artışları asgari vergi hesabına dahil edilmiyordu.

Yapılan değişiklikle, 2 Ağustos 2024 öncesinde yatırım teşvik belgesi alıp sonrasında belge revizesi yapan mükelleflerin tereddütleri giderildi. Mükellefler, artık kanunun ilgili maddesi kapsamında alınmayan vergilerini, 2 Ağustos 2024 öncesindeki yatırıma katkı tutarını dikkate alarak veya belgedeki değişimleri oranlayarak tespit edebilecek. Bu düzenleme, yatırımcıların vergi hesaplamalarındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor.

Ek olarak, tebliğe geçici vergi uygulamasına ilişkin

Benzer Haberler

Tümü
Küresel Piyasalar Yön Arıyor Teknoloji ve Fed Gelişmeleri Odaklarda
Küresel Piyasalar Yön Arıyor Teknoloji ve Fed Gelişmeleri Odaklarda
Otomotiv Sektörü 2027’de 45,5 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor
Otomotiv Sektörü 2027’de 45,5 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor
AB Gümrük Reformuyla Dış Kaynaklı Paketlerden Ek Ücret Alacak
AB Gümrük Reformuyla Dış Kaynaklı Paketlerden Ek Ücret Alacak
Borsa İstanbul Yeni Haftaya Yükselişle Başladı 11.180 Puan
Borsa İstanbul Yeni Haftaya Yükselişle Başladı 11.180 Puan
Türkiye Turizm Gelirinde 2027 Hedefi 70 Milyar Dolar
Türkiye Turizm Gelirinde 2027 Hedefi 70 Milyar Dolar
Enerji Bakanı Bayraktar Milli Enerji 2040 Vizyonunu Açıklıyor
Enerji Bakanı Bayraktar Milli Enerji 2040 Vizyonunu Açıklıyor
Türkiye'den Dünya'ya Haberler anında cebinde..
Haber Cep - Habercep.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları HABERCEP 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması