Alerji Nedir?
Alerjiler çok yaygındır ve hayatlarının bir döneminde her üç Yeni Zelandalıdan birini etkiler. Alerjilerin birçok farklı nedeni vardır ve semptomlar çok hafif ila şiddetli ve yaşamı tehdit edici olabilir. Alerjiler astımla ilişkili en önemli faktörlerden biridir.
Alerjik Reaksiyon Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Alerji, bir kişinin bağışıklık sistemi bir maddeye (alerjen) maruz kalmaya aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bu alerjenler ev tozu akarlarında, evcil hayvanlarda, polenlerde, yiyeceklerde, küflerde ve böcek sokmalarında vb. bulunur. Bir kişi için alerjen başka bir kişi için sorun olmayabilir ve herkes farklı tepki verir.
Alerjik Reaksiyonum Olduğunda Vücuduma Ne Olur?
Antikorların vücudumuzu virüslere, parazitlere ve enfeksiyonlara karşı koruması gerekiyor. Ancak alerjisi olan kişilerde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla belirli alerjeni istilacı olarak tanımlar ve ona karşı abartılı bir alerjik tepki yaratmaya başlar. Bu antikorlar (IgE) kendilerini mast hücrelerine ve diğer bağışıklık düzenleyici hücrelere (T-yardımcı hücreler vb.) Alerjenle karşılaşıldığında, mast hücrelerini ve diğer bağışıklık düzenleyici hücreleri, histaminler de dahil olmak üzere belirli maddeleri serbest bırakmaları için tetikler. Bu salınan maddelerin etkisi alerjik reaksiyona neden olur.
Bu reaksiyon genellikle temastan sonra dakikalar veya birkaç saat içinde ortaya çıkar ve çok hafiften çok şiddetliye kadar birçok farklı semptoma yol açabilir.
Alerjik Reaksiyon Yaşarken Ne Gibi Belirtilerle Karşılaşacağım?
Alerjik reaksiyon belirtileri, alerjenin vücudunuza nereden girdiğine bağlı olabilir. Örneğin polen gibi havayla taşınan bir alerjen burun yoluyla solunur ve genellikle burun, göz sinüsleri ve boğazda semptomlara neden olur.
Gıda alerjisi ise daha çok mide veya bağırsak problemleriyle ilişkilidir ancak vücudun geri kalanını da etkileyebilir.
Alerjik reaksiyonların semptomları hafiften şiddetliye kadar değişir ve yaşamı tehdit eder. Etkilenen organlara göre sınıflandırılabilirler:
- Cilt – kurdeşen, egzama ve yüz şişmesi
- Solunum Sistemi – semptomlar burnu (saman nezlesi), boğazı (şişme) ve akciğerleri (öksürük, hırıltı, bronkospazm) etkileyebilir.
- Gastrointestinal Sistem – mide bulantısı, kusma, mide ağrıları ve ishal
- Kardiyovasküler Sistem – baygınlık, halsizlik, solgunluk, gevşeklik (özellikle bebeklerde) ve çökme hissi
Alerjik semptomlar sadece lokal olarak ortaya çıkabilir – örneğin bir arı sokmasında lokalize şişlik – veya diğer vücut sistemlerini etkileyen genelleştirilebilir (yaygın olabilir).
Anafilaktik reaksiyon, genel bir alerjik reaksiyonun solunum ve/veya kardiyovasküler sistemlerin yanı sıra deri ve/veya gastrointestinal sistemleri etkilediği yerdir.
Ayrıca bakınız: https://hastalarsoruyor.com/