Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Beyaz Eşya Sektöründe İç Pazarın Önemi Artıyor

Beyaz Eşya Sektöründe İç Pazarın Önemi Artıyor

haber haber -
18 0

İhracat Düşerken İç Pazarda Artış Gözlemleniyor

Beyaz eşya sektöründe Avrupa’daki talep düşüşü nedeniyle ihracatın %5 gerilediği bir dönemde, iç pazarda beklenti enflasyonu ve güçlü talep sayesinde %28’lik bir artış yaşandı. Bu durum, sektöre destek sağladı.

İç Pazarın Önemi Vurgulanıyor

Sektör temsilcileri, ihracattaki olumsuz görünümün devam edeceğini öngörerek üretim ve istihdam kayıplarını önlemek için iç pazarın öneminin arttığına dikkat çekiyor. Ancak, kredi kartı taksit sayılarının azaltılması ve faiz oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların iç pazarda risk oluşturabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Beyaz Eşya Sektörü

Türkiye, Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisi konumunda ve dünyada Çin’den sonra en büyük üretici konumunda bulunuyor. Sektör, 33 milyon adetlik üretiminin büyük bir kısmını ihraç ettiği için dış pazarlardaki daralmanın sektörü doğrudan etkilediği görülüyor.

Maliyet Baskısı ve Rekabetçilik

Sektörde üretim ve istihdam yapısının korunması için iç pazardaki tüketim gücünün korunması ve maliyet baskısının azaltılması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) gibi maliyeti etkileyen unsurların sektörü olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Uluslararası Rekabet ve İhracat

Sektör temsilcileri, uluslararası rekabetin artması ve pandemi sonrası gelişmelerin sektörü etkileyeceğini belirtiyor. Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) önemi ve sürdürülebilirlik konuları da sektörün gündeminde yer alıyor.

İlgili Yazılar