Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Gıda Enflasyonu ve Perakende Sektöründe Yaşanan Gelişmeler

Gıda Enflasyonu ve Perakende Sektöründe Yaşanan Gelişmeler

haber haber -
15 0

Gıda Enflasyonu ve Perakende Sektörü

‘Hanehalkı bütçesinin en büyük harcama kalemlerinden biri olan gıda enflasyonu manşet enflasyon üzerindeki artış seyrini sürdürürken, tüketici, sepetleri küçültüp ürün takibini sıklaştırdı. Özellikle maliyet tarafında başta kira ve işçilik olmak üzere pek çok kalemde yüksek artışlarla karşı karşıya kalan gıda perakendesi sektörü, fiyat ve maliyet arasındaki makasın da oldukça daraldığına dikkat çekiyor.

Gıda Perakendecileri Derneği’nden Açıklamalar

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, 2024 yılının enflasyonla mücadele çalışmalarına devam edileceğini belirterek, devletin ve tedarikçilerin atacağı adımların sektörü önemli ölçüde etkileyeceğini kaydetti.

Perakende Sektöründe Öngörüler

Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Daha ucuza doğru markalar arası, ürünler arası kaymalar görülüyor. Marketlerin kendi özel markalı ürünlerine de bir kayış olduğunu görüyoruz.” dedi. Gıda fiyatlarındaki artışın tüketicileri ekonomik ürün arayışına yönlendirdiğini belirtti.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, sektörde durgunluk yaşandığını, fiyat artışlarına rağmen gıda erişiminde zorluklar yaşandığını ifade etti. Üreticilerin fiyat eğilimlerinin belirsizlik yarattığını ve ihracata yöneldiğini vurguladı.

Kartlı Harcamalarda Artış

Yüksek enflasyon nedeniyle kartlı harcamaların arttığı belirtilirken, marketlerde kartlı alışverişlerde büyük bir artış yaşandığı kaydedildi. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 161 arttığı bildirildi.

Market Sayısında Artış

Türkiye’de market sayısının geçen yıl 52 bini aştığı belirtildi. Ülkede 400 kişiye 1 market düşerken, indirim marketlerinin pazardaki payının yüzde 80’e yaklaştığı ifade edildi. Market ve AVM’lerde kartlı harcamaların arttığı da vurgulandı.

Atıştırmalıklar Ana Öğün Haline Geldi

Enflasyon ve ekonomik zorluklar nedeniyle tüketicilerin atıştırmalık ürünleri ana öğün niyetine tükettiği belirtildi. Gıda perakendesinde yaşanan değişimlere dikkat çekilirken, hane halkının gıda harcamalarında yüzde 67’lik artış yaşandığı bilgisi verildi.

İlgili Yazılar