Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. BORİS VOLFMAN “YOĞURT İHRACATINDAN ELDE EDİLEN GELİR ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

BORİS VOLFMAN “YOĞURT İHRACATINDAN ELDE EDİLEN GELİR ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

haber haber -
103 0

Küresel istatistik platformu statista.com verilerine göre dünya yoğurt pazarı 180 milyar dolara ulaştı. Dünya üzerinde pek çok ülkede farklı tarzlarda tüketilen gıda Türk ihracatçısının da yüzünü güldürüyor. Son 4 yılda yoğurt ihracatından elde edilen gelir kademeli olarak artış göstermeye devam ediyor. Uzmanlar, markalaşma çalışmalarının devam etmesiyle elde edilen gelirin çok daha yüksek seviyelere çekilebileceğini öngörüyor. Aynı zamanda uzmanlar Türkiye’nin dünyada oldukça büyük bir pazara ulaşan bu üründen yüksek pay alması için önünde uzun bir yol olduğunun da altını çiziyorlar.

I M G 9491

Boris Volfman; TÜRK YOĞURDU HENÜZ YETERİNCE BİLİNMİYOR”

Yoğurt ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman,  “Yoğurt bugün dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen bir besin maddesi. Fakat her kültürde farklı tarz ve kıvamda tüketiliyor. Kimi ülkelerde yoğun ve katı kıvamlı yoğurt tercih edilirken özellikle batı ülkelerinde akışkan ve genelde şekerli diyebileceğimiz tarz yoğurtlar tüketiliyor. Bizim ülkemizde alışık olduğumuz yoğurt tarzı ise henüz yabancılar tarafından yeterince tanınmıyor. Özellikle batı ülkelerinde Greek yoğurt olarak markalaşan Yunan yoğurdu sıkça tercih ediliyor. Bu noktada bizlere düşen en önemli görev Türk yoğurdunun dünyada bir marka haline gelmesi için gerekli iletişim çalışmalarını gerçekleştirmek. Tabii ki sadece iletişim çalışmaları ile bu süreç yürütülemez. Yabancıların damak tadına uygun bir üretime de gidilebilir. Çünkü yurtdışını ziyaret eden pek çok kişi fark edecektir birçok yabancı yoğurt ve ayrana karşı oldukça önyargılı.” dedi.

SADECE GURBETÇİ KİTLEYİ HEDEFLEMEK PAZARI DARALTIR”

Halihazırda gerçekleştirilen yoğurt ihracatının detaylarını Boris Volfman; “Bugün yoğurt ihracatı daha çok Türklerin yaşadığı ülkelere gerçekleştiriliyor. Sadece yurtdışında yaşayan Türkleri hedefleyerek gerçekleştirilecek bir büyüme süreci oldukça güdük kalacaktır. İhracatçıya düşen yeni pazarlar keşfetmek ve bunun yanında mevcut pazarlarda Türk yoğurdunun daha çok tanınmasını sağlamak. Bu sağlanamazsa yoğurt ihracatında gerçekleşen büyüme bir yerde duracaktır. Özellikle sosyal medya mecraları gastronomik akımların yayılmasında oldukça etkili oluyor, bu durum kullanılarak hızlı bir markalaşma süreci sağlanabilir. Bunun yanında Türk dizileri de milli yiyeceğimizi tanıtmak için en doğru yollardan birisi olacaktır. Türk dizilerine olan bu sempatiyi kullanarak ve dizilerin içerisine doğru ürün yerleştirmeler sağlayarak tüm dünyaya yayabiliriz. Bu da yine ticaret bakanlığımızın ve ilgili kuruluşların desteği ile olacaktır. ” şeklinde konuştu.

“İLK HEDEF 10 MİLYON DOLAR İHRACAT GELİRİ”

Kısa süre içerisinde yoğurt ihracatından elde edilen gelirin katlanarak arttığını vurgulayan Boris Volfman yakın gelecekte bu alanda gerçekleşecek hedefleri de şöyle sıraladı, “ Yoğurt ihracatından elde edilen gelir birkaç yıl içerisinde katlanarak 5 milyon dolar baremini aştı. Şimdi ilk hedef 2 yıl içerisinde bu rakamı 10 milyon dolar seviyesine taşımak olmalı. Daha sonra ise iç pazardaki talebi de dikkate alarak kademeli olarak ihracat gelirini artırmak en büyük hedef haline gelecektir. Elbette daha önce de vurguladığım gibi markalaşma olmadan gerçekleşecek büyüme sınırlı kalacaktır. Bu sebeple ne olursa olsun markalaşma için iletişim çalışmalarına yatırım yapılması şart.” dedi.

EN BÜYÜK MÜŞTERİ GÜRCİSTAN 

TÜİK verilerine göre 2023 yılında gerçekleştirilen yoğurt ihracatında Türkiye’nin en büyük müşterisi komşu ülke Gürcistan oldu. Gürcistan’a yapılan yoğurt ihracatından 1.802.447 dolarlık gelir elde edildi. Gürcistan’dan sonra ikinci sırada ise yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti 955.000 dolarlık yoğurt ihracatı ile yer aldı. En çok yoğurt ihracatı gerçekleştirilen üçüncü ülke ise 485.377 dolar ile Kuveyt oldu. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir