Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Çin Uzay Programı: Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu Uzay İstasyonuna Ulaştı

Çin Uzay Programı: Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu Uzay İstasyonuna Ulaştı

haber haber -
20 0

Uzay Mekiği Şıncou-18 Uzay İstasyonuna Kenetlendi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı’ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu’yu taşıyan Şıncou-18 uzay mekiği, uzay istasyonunun çekirdek modülüne kenetlendi. Taykonotlar, mekikten modüle geçerek uzay istasyonuna girdi.

En Genç Taykonot Grubu Uzay İstasyonuna Geldi

Yeni taykonot ekibi, Çin’in bugüne kadar uzay istasyonuna yolladığı en genç grup özelliğini taşıyor. Ekip, 1980 ve sonrasında doğan taykonotlardan oluşuyor. Seferin komutanlığını üstlenen 1980 doğumlu Yı, daha önce “Şıncou-13” seferinde uzay istasyonunda görev yapmıştı. Diğer üyeler ise ilk kez insanlı uzay görevinde bulunuyor.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması üzerine kendi uzay istasyonunu kurdu. “Tiengong” (Gök Sarayı) İstasyonu, çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor. İstasyon, Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edildi ve “Tienhı” (Göksel Uyum) adı verilen çekirdek modül ile başladı.

İstasyona laboratuvar modülleri eklenerek ana iskelet kuruldu ve “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçildi. Ayrıca, “Şüntien” (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da istasyona eklenmesi planlanıyor.

Çin’in “Şıncou” (Kutsal Gemi) mekikleriyle personel, “Tiencou” (Gök Gemisi) mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşınıyor. Uzay istasyonunda 3 kişilik taykonot ekibi dönüşümlü olarak görev yapıyor.

İlgili Yazılar