Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. İsrail’de Yüzbinlerce Yıllık Çene Fosili Bulundu

İsrail’de Yüzbinlerce Yıllık Çene Fosili Bulundu

haber haber -
2 0

Genellikle bu tip fosiller Afrika kıtasında bulunsa da, bu sefer İsrail’deki bir mağara içinde tarih öncesi dönemlere ait bir fosil ortaya çıktı. 177 bin yıllık olduğu düşünülen çene fosilinin bir insana ait olabileceği de düşünülüyor.

Fosil Çene Bir İnsana mı Ait?

Araştırmacılar da fosile ilişkin doğrulama yaparak 177 bin ile 194 bin yıl öncesi bir döneme ait olduğunu söylediler. Bunun için de üç farklı tarih belirleme metodu kullandılar. Fosilin insandan daha çok neandertallere benzediği ortaya çıkarken, Afrika dışına göç etmeye başlayan insanlar olabileceği konuşuluyor. Diğer antropologlar ise farklı görüşlere sahip.

Diğer yandan bu fosil gerçekten bir insana aitse son derece şaşırtıcı olacak çünkü Afrika’dan diğer kıtalara göçlerin iki kez olduğu düşünülüyordu. İddialara göre bunlardan birisi 40 bin ile 80 yıl önce, diğeri ise 120 bin ile 130 bin yıl önce gerçekleşmişti. Fakat ortaya çıkan bu insan fosili gerçekse, aslında göçlerin çok daha uzun süre olduğu kanıtlanacak.

Bilim adamlarından oluşan ekip çeneyle dişlerin 3D taramalarını gerçekleştirirken, tarih öncesi dönemden kalma benzer insan fosilleriyle kıyasladılar. Kesin sonuçların ise yakında ortaya çıkması bekleniyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir