Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore’de iktidardaki Halk Gücü Partisi milletvekili Lee Seong-Kweun ve ana muhalefetteki Demokrat Parti milletvekili Park Sun-won’a göre, Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), parlamento istihbarat komitesini Kuzey Kore’nin kıtalar arası balistik füze deneme ihtimali konusunda bilgilendirdi. NIS, Kuzey Kore’nin plütonyum ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokları hakkında endişe verici bilgiler paylaştı.
NIS’in değerlendirmesine göre, Kuzey Kore’nin yaklaşık 70 kilogram plütonyum ve çok sayıda nükleer silah üretebilecek kadar yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum bulunduğu belirtildi. Ayrıca, Kuzey Kore’nin ABD seçimlerini de göz önünde bulundurarak 7’nci nükleer denemesini gerçekleştirebileceği uyarısında bulunuldu.
NIS, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinin amacının ülkenin iç kamuoyuna güven aşılamak olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Milletvekili Lee, bu durumu “başkanlık seçimleri öncesinde ABD’ye karşı bilinçli bir hareket” olarak yorumlarken, içeride ise “vahim ekonomik durumun ortasında halkta güveni artırma girişimi” olarak nitelendirdi.
Bu gelişmeler, Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesinin artması ve uluslararası ilişkilerde yeni gerilimler yaratabilecek potansiyele sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Güney Kore ve diğer ülkeler, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini yakından takip etmeye devam edecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]