Altıncı turda gerçekleşen esir takasında Gazze Şeridi’nde İsrailli erkek esirler serbest bırakıldı. Esirlerden Sagui Dekel-Chen’in ABD-İsrail, Alexander Sasha Troufanov’un Rusya-İsrail çifte vatandaşı olduğu biliniyor. Bu takasla birlikte Gazze Şeridi’nden serbest bırakılan İsrailli esirlerin sayısı 19’a ulaştı. Aynı zamanda Filistinli esirler de Batı Şeria ve Ketziot Hapishanesi’nden serbest bırakılarak Kızılhaç ekiplerine teslim edildi.
Esir takası kapsamında serbest bırakılan Filistinli esirlere İsrail tarafından üzerinde Davut yıldızı olan tek tip kıyafet giydirildi. Kıyafetlerin üzerinde “unutmayacağız, affetmeyeceğiz” yazısı bulunurken, bazı esirlerin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Serbest bırakılanlar arasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Gazze Şeridi’nden alıkonulanlar da yer alıyor.
Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, esir takasının ardından ABD Başkanı Trump’ın Gazze’deki planlarına karşı mesajlar verdi. İsrailli esirlerin serbest cenabet giriş bırakılmasında İbranice, Arapça ve İngilizce olarak “Zaman tükeniyor” yazan bir kum saati maketi ve diğer hediyeler verildi.
Esirlerin serbest bırakılması sırasında İsrailli esirlerden bazıları, ateşkesin devam etmesi ve tüm esirlerin evlerine dönmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Esir takası sırasında Hamas tarafından yapılan açıklamalarda, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın kırmızı çizgi olduğu ve direnişin süreceği vurgulandı. Ayrıca, esir takası sırasında kurulan platformda yapılan mesajlarda Kudüs’ten başka yere göç olmayacağı belirtildi ve direniş kararlılığı vurgulandı.
Bu son esir takasının ardından İsrail ve Filistin arasındaki gerilimler ve anlaşmazlıkların nasıl bir seyir izleyeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]