Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

 <strong>Bilişim Teknolojileri ve Yazılım</strong>

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

Teknolojinin gelişmesi ile bilgi artık pratik ve hızlı bir biçimde işlenmektedir. Bu da bilişim teknolojileri sayesinde olmaktadır.  Böylece bilgi yararlı hizmetler için kullanılır ve birçok işte kolaylık sağlanmış olunur. Bu teknoloji ile hem okullarda hem de iş ortamlarında ürün geliştirmek çok daha kolay yapılmaktadır. Bu da öğrenme konusunda verimlilik ve kolaylık sağlamaktadır.

Bilişim teknolojisini kullanan araçlar donanım ve yazılım olarak ikiye ayrılmaktadır. Donanım cihazı oluşturan parçaların bütününe verilen addır. Yazılım ise diğer bir adı programdır. Program yani yazılım olmadan bilgisayar ya da elektronik diğer cihazlar çalışamaz.

 Bilişim Ne İşe Yarar?

Gelişen teknoloji ile herhangi bir veri ya da bilgi bilişim ile insanlar tarafından bilgiye kolayca dönüştürülmektedir. Bunun için kişiler dijital teknolojinin sağladığı güçten faydalanmaktadır.

İnsanların teknolojiyle mümkün olan en iyi ve en verimli şekilde etkileşim sağlamasına yardımcı olan teknolojiye bilişim denir. Bilişim teknolojileri devrimsel nitelikli değişimlere neden olmaktadırlar.

 Bilişim teknolojileri ve yazılım dersleriyle bilgisayarların ve bilgisayar sistemleri öğrenilirken aynı zamanda hem donanım hem de yazılımın nasıl kurulduğu da ve web programcılığı nasıl olunur ortaokullarda öğretilmektedir. Bilişim Teknoloji 5 sınıfve Bilişim Teknoloji 6 sınıf derslerinde dinamik iletişim sağlayan web 2,0 teknolojisiyle üretilmiş yazılımlar tanıtılmakta ve öğretilmektedir.

Eğitimde Teknolojik Web 2,0 Araçları Kullanımı

Bilişim de Web 2,0 Araçlarının gelişimiyle beraberinde iş ve eğitim alanında kolaylıklar getirdi. Birçok web 2,0 aracının sağladığı kolaylıklar kullanıcılarına çevrimiçi olarak çalışma imkânı vermektedir. Hayatın her alanında kullanılabilen Web 2,0 araçları özellikle eğitim öğretim faaliyetlerinin daha da zenginleştirilmesine destek olmaktadır.

Teknolojik gelişmelerle sınıflandırılan bu araçlar yenilikçi, değişime açık güncellenebilen uygulamalardır. Yeni güncellemelerle eksikler giderilebilir ve kullanıcı talepleri doğrultusunda gelişimler sağlanabilmektedir. Teknolojinin ilk dönemlerinde ortaya çıkan web 1,0 araçları ile durağan bilgi sunan yalnızca okunabilen yorum yapılamayan, kaydetme imkânı sağlamayan uygulamalardı.

Web 2,0 Araçları İle Neler Yapılabilir?

Web 2,0 araçlarının geliştirilmesi ile eğitimde en çok kullanılması önerilmeye başlandı. Web 2.0 araçları bilgiyi bireyden alan ve etkileşim içinde olma imkanı sağlayan durağan değil dinamik araçlardır. Ortak çalışma ve paylaşma imkânı sağlayan uygulamalardır. Daha çok insana hitap ederek, bilginin kendisini bireyden alarak, yorum yapma, fikir sunma ve kaydetme imkânı sunan özelliğine sahip araçlardır. Soner İşbecer internet sayfasında da Bilişim Teknolojileri 5. sınıf, Bilişim Teknolojileri 6 sınıf dersleri ve web 2,0 araçları kullanımı hakkında bilgi mevcuttur.

Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte web 2,0 araçları sayesinde birden fazla kullanıcı bir araya gelerek doküman üzerinde yorum ekleyerek etkileşimli bir çalışma gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda sesle yazdırma, dile göre çeviri, yazarların ne zaman ekleme yaptıklarını görme imkânı, internet üzerinden fotoğraf video ses vb. medyalar ekleme gibi faydalı özelliklerden yararlanılabilmektedir. Ancak sadece web 2.0 araçlarını kullanarak çok kaliteli bir öğrenme ortamı oluşturmak tamamen mümkün değildir. Web 2.0 araçları diğer öğrenme ve öğretme yöntemleri ile birlikte destekleyici, özelliklerinden faydalanılarak kullanılınca çok daha verimli sonuçlar elde edilebilmektedir. Web 2,0 araçlarının olumsuz yönleri de az da olsa vardır. Web araçları kullanılarak meydana gelen çalışmalar tüm ortaokul öğrencilerine en iyi şekilde verilmektedir. Bu bazen öğrencilerde tedirginliğe neden olmaktadır. Çünkü yapılabilecek küçük hataların tüm sınıf tarafından görülebilmesi öğrencide olumsuzluk yaratabilmektedir. Çalışma esnasına meydana gelebilecek teknik arızalar veya kullanılan bütün bilgisayarların aynı özelliklere sahip olmaması çalışma ortamını olumsuz etkileyebilir. Web2,0 araçları son derece kolay kullanılmaktadır. Çok basit bir ara yüze sahiptir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

buradan bir menü oluşturun