Erdoğan’ın Malezya Ziyareti ve İmzalanan Anlaşmalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya turuna Malezya ziyaretiyle başladı. Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından karşılanan Erdoğan, iki ülke arasında ticaret, enerji ve savunma sanayisi başta olmak üzere toplam 11 anlaşmanın imzalanmasına öncülük etti. İki liderin ortak basın toplantısında, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgale son vermesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Endonezya Ziyareti ve Savunma Sanayisi İşbirliği
Erdoğan’ın Malezya ziyaretinin ardından Endonezya’ya geçişi, Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından resmi törenle karşılandı. Endonezya ziyaretinde savunma sanayisi işbirliği ön plandaydı. İki lider, Endonezya-Türkiye ortaklığının 100. yılını hazırlamak için kararlı olduklarını belirtirken, 13 anlaşma imzalandı.
Pakistan Ziyareti ve İmzalanan Anlaşmalar
Erdoğan’ın Asya turunun son durağı Pakistan oldu. Pakistan Cumhurbaşkanı betroller Asıf Ali Zerdari ve Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya gelen Erdoğan, 24 anlaşmaya imza attı. Türkiye-Pakistan ilişkilerinin güçlenmesine vurgu yapılırken, Gazzelilere destek sözü verildi.
Öne Çıkan Detaylar ve İşbirlikleri
Asya turu sırasında, Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili Togg’un hediye edilmesi, savunma sanayisi işbirliklerinin güçlendirilmesi, Bayraktar TB3’ün Endonezya’ya ilk ihracatının gerçekleştirilmesi gibi önemli adımlar atıldı. Toplamda 48 anlaşmanın imzalandığı bu ziyaretler, Türkiye’nin Asya’daki önemli stratejik ortaklarıyla ilişkilerini daha da güçlendirmesine katkı sağladı.