Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Türkiye’de Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA’ların Önemi

Türkiye’de Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA’ların Önemi

haber haber -
3 0

İHA’larla Orman Yangınlarının Gözlenmesi ve Müdahalede Etkinlik

Türkiye, orman yangınlarının gözlenmesi, tespiti ve müdahalesinde yüksek teknolojiye sahip İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) kullanarak öne çıkan ilk ülkelerden biri haline gelmiştir. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile BAYKAR arasında yapılan işbirliği sonucunda Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA’lar, orman yangınlarının erken tespit edilmesi ve etkin bir şekilde kontrol altına alınması için kullanılmaktadır.

Erken Tespit ve Müdahalede İHA’ların Rolü

İHA’lar, yangınların başlangıç aşamalarında dahi 100 kilometre mesafeden küçük bir parlamayı tespit edebilecek kadar güçlü termal kameralara sahiptir. Bu görüntüler Ankara’daki Yangın Yönetim Merkezi’ne aktarılır ve merkezin talimatları doğrultusunda sahadaki ekipler yönlendirilir. Böylece, yangınlar hızla kontrol altına alınır ve müdahale süresi önemli ölçüde kısaltılır.

Yüksek Teknolojiyle Hızlı ve Etkin Mücadele

İHA’lar, dar ve zorlu arazi koşullarında yatay ve dikey iniş-kalkış yapabilme özellikleri sayesinde ormanlık alanları sürekli izleyerek olası yangınları erken aşamada tespit eder. Böylece, yangınlar hızla kontrol altına alınırken müdahale ekipleri daha hızlı ve doğru şekilde yönlendirilir.

Gelecek Hedefler ve Yapay Zeka Destekli Çözümler

Orman yangınlarının erken tespitine katkı sağlayan Orman Yangın Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) ve yapay zeka destekli dinamik yangın riski haritaları, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesindeki kurumsal kapasitesini artırmaktadır. Bu teknolojik gelişmelerle yangın risklerinin önceden belirlenmesi ve önlemlerin alınması sağlanarak ormanlık alanların korunması hedeflenmektedir.

Bu yıl da Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede İHA’lar ve diğer teknolojik çözümlerle etkin bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

İlgili Yazılar